Kako preživeti neverjetno skavtsko poletje v tujini

46000 skavtov z celega sveta na enem mestu z enim samim namenom- se imeti kar najbolje, spoznati čim več novih ljudi, kultur in preizkusiti čim več novih aktivnosti.

Poleti sva z miroljubno kresnico preživeli 26 dni v deželi čez lužo. Ne, nisva šli ležat na plažo in ne (samo) ogledovat velikih znanih mest in tudi ne 'nažirat' se z ameriško hrano in podobno, je pa res, da sva kar nekaj teh stvari tudi zares izkusili. Velikokrat in skoraj vedno zelo nepričakovano. Marsikdo se sedaj sprašuje, kaj presneto pa počneta dve mladi skavtinji v Združenih državah Amerike? In kaj sva v resnici počeli? Ne, nisva iskali boljšega življenja ali kaj podobnega, odklepali sva nov svet, kot pravi tudi geslo Svetovnega skavtskega jamboreeja 2019 (Unlock a New World).

Čeprav smo bili skavti v manjšini (14 skavtov od 176, organizatorji odprave so bili namreč naši bratje taborniki), smo se povezali med sabo in tudi s taborniki, smo pa vsi spoznali nam (skavtom) morda zelo čudne taborniške navade in prav tisto, kar sva najbolj pogrešali, so bili klici pred obroki, kvadrat in pa seveda prečudovitih (včasih zlajnanih) skavtskih pesmi zvečer ob ognju. Naj vas ne zavede, taborniki imajo svoj način dela, ki je (precej) drugačen od našega, ni pa nujno slabši. A vendar me niso prepričali, da bi postala tabornica ali kaj podobnega. Skavti smo pač najboljši.

Ljudje me vprašajo, kako sem sploh lahko preživela 26 dni spanja v šotoru na tleh in takrat se kar malo nasmehnem, in to zaradi dveh razlogov. Prvič. Jamboree, ko smo spali v šotorih, je trajal zgolj 12 dni. Ni tako hudo, a ne? Drugič. Spali smo po dva v šotorih, kjer bi po skavtskih standardih spalo štiri ali pet ljudi, prav tako pa smo dobili tudi zložljive postelje, ki jih lahko vidite v kakšnem filmu. Seveda pa mi ne bi bil problem, če bi morala ves čas spati na tleh na armaflexu in v spalki, ker smo pač na skavtih navajeni (skoraj) vsega hudega.

Okej, dovolj nakladanja. Jamboree je trajal 12 dni, kaj pa smo potem počeli ostalih 14 dni? Na kratko, vozili smo se z vsemi mogočimi prevoznimi sredstvi in čakali na vseh možnih lokacijah samo z namenom raziskovanja Amerike. In seveda raziskovali Ameriko. Ogledali smo si dva dni New Yorka (naj vas razsvetlim, kip svobode je precej manjši kot si ga mogoče predstavljate), tri dni Washingtona D.C. (tudi Bele hiše nismo videli prav lepe-prva slika) in vmes še nekaj Philadelphie. Za popestritev navadnega sprehajanja po mestu, smo imeli tudi fotolov in fotoorientacijo. Povem vam, izpadli smo kot največji čudaki, ko smo mimoidoče prosili, če z nami zaplešejo makareno, se igrajo kamen-škarje-papir ali pa če se lahko slikamo z njihovim psom. Bilo je zabavno, moram se strinjati. Obiskali smo tudi zgodovinska mesta in vasi, se kopali v umazani reki in po 14 dneh oprali svoja oblačila v pralnici iz ameriških filmov.

In potem se je začel. JAMBOREE. Zbor vseh plemen. 46000 skavtov z celega sveta na enem mestu z enim samim namenom- se imeti kar najbolje, spoznati čim več novih ljudi, kultur in preizkusiti čim več novih aktivnosti. Na tem mestu moram poudariti, da je orožje v Ameriki zelo legalna zadeva, zato smo imeli možnost preizkusiti širok nabor orožja, kot so šibrovke, puške, pištole, streljali smo tudi s samostrelom in metali sekire. Imeli smo na voljo širok spekter športnih aktivnosti, predtsvitev držav, organizacij, skavtsko trgovino in ob večerih večje in malo večje koncerte. Otvoritvena in zaključna slovesnost sta bili veličastni in sta sledili ameriškemu sloganu: Go big or go home, nastopali so pevci z Broadwaya, acapella skupina Pentatonix, povrhu vsega pa še velikanski droneshow, lightshow in neskončni ognjemet.

Nekaj pa je zagotovo. Jedli smo veliko in dobro, vse skupaj pa je bilo zelooo sladko, zagotovo pa smo se vsi prenajedli kruha s salamo in sirom, ki smo ga jedli vseh 26 dni za lunch paket. Poskusili smo tudi različne tuje kuhinje, bili smo na večerji pri Libanoncih, jedli smo kanadske palačinke itd. ni bilo lahko oditi s tabornega prostora, saj smo tam doživeli toliko lepega. Zadnjih nekaj dni smo spali na zgodovinski farmi, kjer so nam predstavili dogodke iz časov ameriške državljanske vojne, povrhu vsega pa so nekateri srečneži lahko streljali s topom. Kar pa je zagotovo, je to, da smo preizkusili nešteto novih stvari, ki jih verjetno sicer v življenju ne bi nikoli.

Zdi se mi, da je jamboree enkratna priložnost za vsakega skavta, da začuti veličino skavtske družine s celega sveta, povrhu vsega pa raziskuje se nove dežele s prijatelji in slovenske skavtske barve ponese v svet. Iz Amerike sem se vrnila polna vtisov, novih dogodivščin, novih prijateljstev, predvsem pa je bila to edinstvena izkušnja, ki je zagotovo ne bom pozabila.

Drzna kresnica

P.S. Hvala vsem, ki ste tole pisarijo prebrali do konca. Naslednji jamboree je v Južni Koreji 2023 in če je koga zamikalo, da bi se tudi sam udeležil takega dogodka, naj kar pridno začne zbirati denarce, zagotavljam pa, da je bilo vredno čisto vsakega centa. Če pa koga še kaj zanima, pa z veseljem povem še kaj.

Objavljeno v Aktualno, Novice

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.