Triglavski steg nekoč

Po prvem skavtskem taboru na otoku Brownsea leta 1907 se je skavtstvo bliskovito razširilo po vsem svetu.

Tako se je leta 1926 na kranjski gimnaziji petošolec Adrijan Jarc spomnil, da bi lahko tudi v Kranju ustanovili skavte, saj je bil, preden se je bil preselil na Gorenjsko, aktivenčlan stega v Mariboru. Jeseni istega leta so povabili Pavla Kunaverja (Sivega Volka) in ta je s svojim predavanjem navdušil prve kranjske skavtske navdušence. Ustanovili so prvi steg v Kranju. Steg z Adrijanom načelu je štel 30članov. Skavtski duh in pogum pa sta ga ob prvih težavah zapustila. Vso zagretost pa mu je dokončno vzelo to, da so bili občasu skavtskih obljubčisto sami in jih nihče iz Slovenske skavtske smetane ni prišel sprejet v skavtsko organizacijo. Težave so jim povzročali tudi odborniki prejšnjega Sokola.

Tako je bilo konec s prvim stegom in vse je potihnilo, dokler ni junija 1928 Sivi Volk zopet predaval o skavtstvu. Začeli so kovati Triglavski steg, vso stvar pa sta v roke vzela Marjan Brilly in Ivo Satler. Pridružil se jima je petošolec Karel Bernik, ki je postal stegovodja. Tako je steg začel delovati s 15člani. Julija 1928 so se skavti iz Kranja udeležili 1. slovenskega župnega skavtskega tabora v Gameljnah pri Ljubljani. S pomočjo skavtov iz Ljubljane so se na taboru na Krki naučili skavtskih aktivnosti.

Anton Brilly je postal starešina in skupaj s domžalskimi skavti so taborili v Studi pri Domžalah.

Med poletnimi počitnicami leta 1929 so se udeležili skupščine in tabora jugoslovanskih skavtov v Beogradu. 14. septembra 1929 je potekala prva skupščina Triglavskega stega, ki je sprejela pravilnik stega. Steg je pod okrilje vzela kranjska gimnazija. Poleg Samovečete je v stegu delovala tudi Jelenovačeta, ki je že leta 1931 razpadla. Na gimnaziji je istočasno deloval še Škrjančev steg planink - dekliški steg. Stega sta imela enotne kroje, klobuke in opremo. 22. novembra 1930 je Pavel Kunaver predaval o Jamboree-ju v Angliji, katerega se je udeležil. V okviru stega so ustanovili skavtsko knjižnico, šahovski krožek in odbojkarski odsek.

Leta 1932 so skavti Triglavskega stega na vrh Triglava izobesili svojo zastavo.

Če vas zanima kaj več o tem kakšen je bil Triglavski steg nekoč, kliknite na spodnjo povezavo. Ob gledanju vam želimo veliko smeha!

http://kranj1.skavt.net/old/stara-stran/glavno1.htm

http://kranj1.skavt.net/old/

Raj pod Triglavom

Iskriv pogled, roka v roki
v raju pod Triglavom.
To ne vidiš, ne čutiš,
če nisi z nami in
z nami greš isto pot.

(iz himne stega)