Začeli smo vrteti svet za 25 let

Zavrtimo svet v našo igro,
naš planet – na njem pustil
rad bi tudi svojo sled,
da za menoj nadaljuje zgodba se
o njem, ki sanjal je.

Zavrtimo svet v našo igro, naš planet – na njem pustil rad bi tudi svojo sled, da za menoj nadaljuje zgodba se, o njem, ki sanjal je.

V petek, 12. maja, smo se zbrali v Kranju pri Supernovi in se z avtobusom odpravili proti Vidmu.

Gojzarji, čelada, palice, ruzak, čelka, karabin, cepin – ni vam jasno, kaj je zdaj to, a ne? Naš steg se imenuje po Triglavu, če greš v gore pa je ta oprema zelo priporočljiva. In to so bila imena skupin za ta izhod.  Vsak izmed pohodnikov, ja, vsak skavt, je dobil svojo »planinsko knjižico«, kjer je bil prostor za zbiranje žigov. Trije dnevi, trije vrhovi, tri barve, tri kitice, trije žigi - Triglav, Triglavski steg!

Po razdelitvi v skupine so se le-te vživele v zgodovino nastajanja Triglavskega stega. Vsaka skupina je predstavila eno izmed obdobij in ga predstavila na novinarski konferenci. Pri tem smo ugotovili, da je naš steg v bistvu že obstajal prej kot pred 25-imi leti - njegova zgodovina sega že v leto 1929, začetnik je bil Mariborčan, ki se je šolal v Kranju, Adrijan Jarc. Več o zgodovini si lahko preberete na prvi spletni strani.

Se opravičujem, če je za vas to preveč pisanja o zgodovini, morda vas ne zanima, a ne morem se upreti, saj smo si v petek vzeli čas, da jo malo bolje spoznamo. Ni nam namreč  vseeno kdo, zakaj in kako so začeli s skavtsko skupino v Kranju.

Sledila je okusna večerja, zelenjavna rižota, od katere je ostalo le nekaj grižljajev.

Kasneje smo si vzeli čas za program po vejah, kolikor vem, so volčiči in voljkuljice imeli delitev zadnjih plenov, pogovarjali so se tudi o izpitih in o obredu obljube. Izvidniki in vodnice so imeli vitezovanje, popotniki in popotnice pa so vneto vadili za njihov projekt – koncert ob 25. obletnici našega stega.

Še pred spanjem smo šli zopet po skupinah, prebrali smo odlomek iz Svetega Pisma, pogovarjali smo se o temeljih, zakaj so pomembni v naših življenjih. Po katehezi smo se umili, zlezli v spalke in zaspali.

Zjutraj smo, kot ponavadi na naših izhodih, imeli najprej telovadbo, sledil je zajtrk in umivanje. Pred hišo smo se zbrali v kvadratu, zapeli himni in ob tem dvignili zastavi. Z našimi molitvami smo prosili Gospoda za blagoslov skozi cel dan, saj so naše skavte čakali izpiti.
Dopoldne smo preživeli po vejah - izvidniki in volčiči so imeli skavtske izpite, popotniki pa so pomagali župniku pri krašenju cerkve, košnji trave in ostalih delih.

Kosilo je bilo zopet tako dobro, da smo pojedli čisto vse. Naši skavti sploh ne bodo več poznali tiste skavtske hrane, ko se spomniš na kak izhod, ko smo jedli zažgan gres in makarone s tuno. ☺

Zopet smo vrteli svet – dobesedno! Malo za res, malo za hec. V tem drugem dnevu smo se posvetili drugi kitici Impeese, le-ta govori o tem, da moramo biti pripravljeni spoznavati svet, Boga in ljudi. No, da smo vrteli svet, smo tekmovali proti eni izmed skupin, vsak skavt je zavrtel globus in na koncu poti je dobil vprašanje. Tako smo spoznavali svet. Med tem smo se ostali zbrali po svojih skupinah in med nami je tekel pogovor o tem, kako vidimo Boga, kako doživljamo našo vero. Pa tudi drug drugega smo spoznavali, vsak je prinesel eno svojo sliko iz skavtske aktivnosti in predstavil ta dogodek.

Za tem smo čas zopet posvetili programu po vejah, nato pa smo imeli večerjo – pice, takšne kot še nikoli do zdaj. Mmm…

Sledil je vrhunec tega dne, no celotnega vikenda, če odvzamem obred obljub. Pri večernem programu smo izvedli posebno tekmovanje - Čelke, Palice, Čelade, Cepini, Gojzarji, Karabini in Ruzaki so tekmovali v lepljenju nogic - vsaka nogica pripada enemu izmed bivših in trenutnih skavtov iz Kranja. Začeli smo z letom 1991/92 pa vse do tistih, ki so se nam pridružili zadnjo jesen. Na poti so imeli razne naloge. Voditelji so skrbno šteli prilepljene nogice, ob vmesnih rezultatih smo zapeli eno pesem po izboru zmagovalne skupine trenutnega kroga, da smo se malo razbremenili. Na koncu so zmagali Cepini, če se ne motim.

Še zdaj se spomnim, kako čudoviti občutki so bili, ko smo ustvarili naš časovni trak, ko se lahko ozreš nazaj in vidiš, da je 500 ljudi pustilo sled v Triglavskem stegu. Ob pogledu na vse sledi smo zapeli našo himno, Raj pod Triglavom. Ob sklepu večera smo se v temi zahvalili Bogu, vsak je izrekel zahvalo, za kar se zahvaljuje Gospodu.

V nedeljo smo preskočili telovadbo in po zajtrku smo pospravili najprej svoje osebne stvari, nato pa smo s skupnimi močmi pospravili hišo in se potrudili, da bi za nami ostala še lepša, kot smo jo prejeli.

Pripravili smo se tudi na Sv. mašo, pripravili prošnje, uvod, pozdrav miru, tudi za petje smo poskrbeli. Po Sveti maši smo imeli svečane obljube. V čudoviti naravi se je naši skavtski družini pridružilo kar 15 novih skavtinj in skavtov. Zares posebna čast, da obljubiš ob srebrnem jubileju.

Za zaključek so nam skupine predstavile prihodnost Triglavskega stega, vse do leta 2052, ko bomo praznovali že 60. obletnico.

Cel vikend pa smo si prepevali Impeeso (prisluhnite ji), ja, zdaj mislim, da bi jo morali znati na pamet. Pa dobro zavrtimo svet! ;)

Več slik v galeriji.

Vsestranska in Mila kresnica

Objavljeno v Aktualno

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.