Zavrtimo svet za 25 let!

Zvečer smo imeli celo skavtsko veselico s srečelovom, obiskala pa sta nas tudi ustanovitelja našega stega.

Letošnje skavtsko leto bo v zgodovino stega za vedno zapisano srebrno, saj smo praznovali 25 let obstoja skavtstva v Kranju. V teh 25 letih se je v stegu zvrstilo kar 500 skavtov, ki so vsak po svoje stegu omogočali rast in hkrati v skavtskih vrstah pridobivali neprecenljive izkušnje.

Praznovanje jubileja smo začeli že dolgo pred uradnim praznovanjem s skupnim taborom stega in njegovih bivših članov. Ob praznovanju dneva Zemlje smo začeli ustvarjati časovnico vseh skavtov, ki so puščali sled v našem stegu. Nadaljevali smo na obljubah, kjer smo časovnico dokončali in podrobneje spoznali pesem Impeesa, s katero je naš steg v preteklosti slavil na Skavtfestu. Ob zaključku skavtskega leta smo odkrivali, kateri vodi so se zvrstili v našem stegu, potem pa nestrpno pričakovali samo še vrhunec praznovanja – tabor.

Pred tabornim prostorom v Nemiljah, ki ga je naša bratovščina že pred začetkom okronala z izjemnimi tabornimi zgradbami, smo se člani stega zbrali v petek, 14.7.2017. Za vstop v tabor je moral vsak član opraviti kar 25 izzivov. Ob tem smo spoznavali tudi preteklo in sedanje delovanje stega. Sledilo je spoznavanje z vrtiljakom, vrtečim jamborom, kolesom sreče, Bi-Pijem, ki se je pojavil v taboru; ozrli smo se vsak na svoj začetek prehojene skavtske poti; skratka, dolgčas nam ni bilo. Zvečer smo imeli celo skavtsko veselico s srečelovom, obiskala pa sta nas tudi ustanovitelja našega stega.

V soboto smo po jutranjem kvadratu nabirali kondicijo na turnirju skavtskih iger, sledile so zanimive delavnice, po obilnem kosilu izpod rok naših pridnih kuharjev Ane, Katje, Nine in Žiga pa so se nam pridružili bivši člani stega s svojimi družinami. V taboru je postalo še bolj razigrano. Vso to energijo smo skušali usmeriti v postavljanje treh ognjev, ki so nam zvečer nudili čudovit ambient in žerjavico za peko večerje. Popoldne smo si vzeli nekaj časa še za to, da smo premislili, kako bo izgledala naša skavtska pot v prihodnje in ugotovili, da se steg brez prostovoljcev ne bo razvijal in ohranjal naprej.

Zvečer je sledila slovesna ceremonija s prižigom ognjev, nato je vsak prisoten član stega še enkrat pustil svojo sled na maketi Triglava, ki bo odslej krasila našo skavtsko sobo. Skupaj smo se potem odpravili na vzpetino nad taborom, kjer smo imeli slovesen kvadrat z zahvalo vsem dosedanjim voditeljem v našem stegu. Vzdušja in ambienta v tem kvadratu zagotovo ne bomo nikoli pozabili.

Večer je potekal v sproščenem vzdušju ob naših treh tabornih ognjih, s hrenovkami, tvistom in v najboljši družbi.

V nedeljo smo se dopoldne vsi združili v veliko igro Povezani pod Triglavom. Po skupinah smo zbirali vrednostne trakce za nakup našitkov v trgovini Pr' Aljaž, vmes pa so nas lovili telefon, računalnik in televizija, ki so nas izolirali od sveta in od vseh ostalih sodelujočih v igri.

Potem so se nam pridružili še nekateri bivši člani stega, naši starši, taborniki in duhovnika Marko Pavlič in Erik Švigelj, naš duhovni asistent. Imeli smo čudovito mašo v naravi v zahvalo za obstoj skavtstva v Kranju.

Po maši je sledilo prijetno druženje ob torti in pecivu naših staršev in skupinsko fotogafiranje. Obiskal nas je celo skavtski duh. Da bi le čim dlje ostal v Kranju in dajal moč novim in novim voditeljem, da bi ohranjali in obogatili delovanje našega stega. Še na mnoga leta!

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem, ki so nas podpirali pri organizaciji tabora. Najprej družini Pogačnik, ki nam je odstopila prostor, les in bila vedno na voljo za pomoč; BOKSS Kranj, ki so se izredno potrudili z izdelavo tabornih zgradb, sodelovanjem pri organizaciji in izpeljavi tabora; Marku Pavliču in Eriku Šviglju za še eno čudovito Sv. mašo v naravi; tabornikom iz Kranja, ki so nam nesebično posodili veliko svoje opreme in vsem, ki so finančno ali kako drugače podprli naš tabor:

 • Občina Naklo

 • Občina Kranj

 • Iskra - Iskraemeco d.d.

 • Veterinarska ambulanta Vinko Pristov

 • Frane Ciperle

 • Kibuba

 • ASA šport

 • Družina Udir

 • Kmetija (Ovsenik) Odems

 • Kmetija Kadivec Hrastje

 • Nektar Natura

 • Lekarna Žužek

ter vsem drugim, ki ste kakorkoli pripomogli, da bomo lahko praznovanje 25-letnice ohranili v najlepšem spominu.

Hvala fotografom: Ludviku Mekuču, Zalki Leskovar, Evi Boneš, Mihu Mekuču in Janezu Reberniku.

Več slik v galeriji.

Objavljeno v Aktualno

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.